10. juni: “Geofysisk drømmedag” (vårekskursjon)

allegt70_geofysisk_inst
Vårens ekskursjon finner sted lørdag 10. juni, og vil feire Geofysisk institutt sitt hundreårsjubileum. Program og påmelding er nå klart.

Geofysisk institutt åpnet i 1917, og har gjennom hundre år vært et ledende senter for geofysisk forskning i Bergen, Norge og i verden. Den første instituttlederen, Bjørn Helland-Hansen og hans mangeårige makker Fridtjof Nansen er blant de fremste pionerene innen fysisk oseanografi. ”Bergensskolen i meteorologi”, ledet av Vilhelm Bjerknes, er anerkjent som opphavet til den vitenskapelige værvarslingen, og oppdaget blant annet frontene på værkartet. Da Kong Haakon VII i 1946 la ned grunnsteinen for Universitetet i Bergen, var det for byggingen av fløyene til Geofysen, mens Universitas Bergensis’ første rektor var Bjørn Trumpy, leder for Avdeling for jordmagnetisme ved Geofysisk Institutt.

Geofysisk institutt har hatt både oppturer, nedturer og fargerike personligheter. I anledning Institutts hundreårsjubileum vil Selskapets medlemmer få ferske foredrag om byggets historie, geofysisk forskning gjennom hundre år, samt smakebiter på klimaforskningen som foregår i Bergen i dag. Det vil også bli omvisninger på værsalen, film om værvarsling før og nå, og omvisning ved Universitetet i Bergens nye klima-klynge som flytter inn nå i mai. Det blir også servert felles lunsj.

Arrangementet er gratis for Selskapets medlemmer.

Program for dagen:
10:00 Velkomst i aulaen v/preses Finn Gunnar Nielsen
10:15 Seniorarkitekt Åse Tveitnes: ’Geofysen – freda og i full vigør’
10:45 Beinstrekk
10:55 Forsker Magnus Vollset: ’Geofysisk forskning gjennom hundre år’
11:25 Beinstrekk
11:35 Instituttleder Nils Gunnar Kvamstø: ’Klimaendringer, simulerte og observerte’
12:05 Lunsj i kantinen
13:00 Omvisninger:   – Vervarslinga på Vestlandet
– Klimaklyngen / Bjerknessenteret for Klimaforskning
– Værvarsling før og nå (film)
Programmet er slutt ca. 15.00.

Påmelding innen 30. maiCatharine.Rietti@uib.no.

Comments are closed.